38. Войните на България за национално обединение (1912-1918 г.).

 

Дипломатическа подготовка за Балканската война

 • Правителството на Демократическата партия (1908-1911) се заема с дипломатическата подготовка на войната за национално обединение.В началото на фев 1910 цар Фердинант,Александър Малинов и мин.на външните работи ген.Паприков посещават руската столица.Те преговарят за бълг-руски съюз срещу Турция ,но завършват без успех.
 • Правителството на Малинов започва преговори със Сърбия , но те също се провалят , тъй като то отстоява принципа за неделимост на Македония.(т.е за автономия или цялостно присъединяване към Б-я).
 • За да урегулира отношенията със Русия и Сърбия цар Фединант предизвикеа оставката на правителството на Малинов.През март 1911 на власт идва коалиционното правителство на Ив.Гешов съставено от Народната и Прогресивно-либералната.То променя чл17 от Конституцията-царят и правителството вече могат да сключват тайно дог без да уведомяват НС.Така е отстранена важна пречка за дипломатич.подготовка на войната.
 • Русия Англия и Франция обединени в Антантата подкрепят идеята за изграждане на Балкански съюз

Формиране на Балканския съюз срещу Турция

 • Фердинант и Гешов правят компромис за Македония и се съгласяват за нейната подялба.
 • На 29 фев 1912 е подписан съюзен договор м/у Б-я и Сърбия придружен от тайна военна конвенция.Б-я трябва да придостави най-малко 200хил а Сърбия 150 хил войници.В тайното споразумение се казва че в случай на успешна война с Турция Б-я ще получи земите на изток от р.Струма и Родопите ,а Сърбия районите на север и северозапад от Шар планина.Относно Македония се указва че тя ще бъде разделена на ,,спорна,,(на северозап от линията Кривапаланка – Одрин) и ,,безспорна,,(на югоизток от същата линия)зона в случай че се провали идеята за автономия.Като се съгласява за подялбата на Македония правит. Прави първата сериозна грешка защото не отчита преобладаване на бълг население там.Съгласно тайната конвекция Б-я трябва да поеме най-тежкия сектор на предстоящата война- Одринска Тракия.
 • На 16 май 1912 е подписан договор и тайна конвенция м/у България и Гърция също насочени с/у Турция.Б-я трябва да предостави 300хил а Гърция-120 хил войници.В този договор териториални въпроси не се поставят,което се отчита като вторастратегическа грешка на бълг.правителство – позволява на гр.правителство да извършва всякакви комбинации при окупационните действия на своите военни сили.
 • С Черна гора е сключена само устна спогодба а Румъния отклонява поканата за присъединване.
 • Всички пол.партии в Б-я подкрепят идеята за Балк.федерация единствено тесните социалисти водят антивоенна пропаганда .
 • Отделен съвместен договор м/у всички участници в коалицията не е подписан .Така е завършена дипломатическата подготовка на Балк.съюз.Той се оформя като временно и нетрайно междунар.споразумение.

б.Победите на бълг.арми в Първата Балканска война

 • На 17 сеп 1912 Балк.съюзници обявяват обща мобилизация.На 5 окт Б-я С-я и Г-я обявяват война на Турция
 • Трите български армии започват мощно настъпление.

Първа– командвана от ген.В.Кутинчев се съсредоточава в района на гр Елхово

Втора – командвана от Н.Иванов е в триъгълника м/у р.Марица Харманли и Хасково

Трета – командвана от ген.Радко Димитриев се насочва към Лозенград

Седма рилска девизия – включена е в състава на Втора армия ; има задача да настъпи по долината на р.Струма

Македоно одринско опълчение– командва се от ген.Никола Генев

Родопски  отряд-командван от ген.Стилиян Ковачев ; има задача да прекъсне

линията Солун-Дедеагач;поддържа връзката със седма рилска девизия

Фердинант с указ се обявява за главнокомандващ на Действащата армия ; а за пом.главнокомандващ – ген.Михаил Савов ; началник щаб – Ив.Фичев

 • Първите големи сражения се водят на линията Одрин-Лозенград.Българската пехота обръща противника в бягство.Одринската крепост е обсадена.Лозенград пада без бой на 11 окт под напора на Трета бълг армия.
 • Линията Люлебургаз-Караагач-Бунархисар.Решителните боеве тук започват на 15 окт .Първа и трета армия разгромяват съсредоточените тук турски войски.Това е забележителен успех за бълг войска.Нейните части достигат на 40 км от Цариград.
 • В същото време Втора армия затяга обръча около Одрин.В Източните Родопи пък настъпва Македоно-одринското опълчение.След ожесточени сражения е освободена Западна Тракия.
 • В Македония настъпва Седма рилска дивизия на ген.Тодоров.Тя достига градовете Дойран и Кукуш.
 • Солун се превръща в конфликтна точка в бълг-гръцките отношения тъй като турците го предават без бой на гърците за да се избегне завземането му от българите.
 • Бойните действия по море също се развиват успешно.Малкият бълг флот успява да парализира турските бойни кораби.Торпедоносецът ,,Дръзки,, торпилира турския крайцер ,,Хамидие,, и го вади от строя.
 • Принос във войната дава и младата бг авиация – Радул Милков и Продан Таракчиев
 • Победи постигат и съюзниците на Б-я.Сръбската армия налага свой контрол в/у долината на Вардар;Черна гора -Косово и Новопазарския санджак ;Гърция – Епир и Тесалия
 • Изправена пред пълен разгром Турция иска мир ; на 28 окт турският везир Кямил Паша изпраща телеграма до Фердинант.Б-я може да приключи войната при много благоприятни условия ,но Фердинант отказва под предтекст , че иска да види Цариград паднал в кракатана българите.Мин председателят Гешов получава нареждане да не съобщава на съюзниците за отправените предложения от стр на Турция.
 • На 4 ноем бълг войски по заповед на Фердинант атакуват Чаталджанската позиция – без успех.Необмилена атака която понижава бълг боен дух.
 • След този неуспех Б-я трябва да приеме преговорите за мир но вече при по-неблагоприятни условия.Примирието влиза в сила на 20 ноември.След 10 дни се придвижда да започнат преговорите за мир в Лондон.
 • На конференцията в Лондон бг делегация се ръководи от председателя на НС д-р Стоян Данев.Тя се открива на 3/16 дек 1912 .На 10 дек Ст Данев внася съгласуваните със съюзниците предложения: отстъпване на вс османски територии на запад от линията Мидия-Родосто и на островите в Егейско море;границите на Албания да бъдат определени допълнително;Турция да се откаже от всички права в/у о.Крит.Турската делегация отхвърля предложенията и внася свой контрапроект.На 4 ян 1913 А-у,Англ,Франция,Герм и Италия в Царигр връчват на Вис.порта нота,която предупреждава Турция че ако се възобновят военните действия ,тя ще се окаже в още по тежко положение..Турците приемат нотата и сключват мир.Но в Турция е извършен преврат и новото правителство се опитва да печели време като не дава отг на съюзниците.
 • На 17 ян М.Савов издава деректив за възобновяване на военните действия и започва вторият етап на войната.
 • Създадена е нова Четвърта армия с командващ Стилиян Ковачев .Тя има за задача да оранизира отбраната по брега на Мраморно море и да предотврати турското настъление в гръб на бг войски при Чаталджа.Тя веднага преминава в настъпление и овладява брега на Мраморно море при Кавак,Шаркьой и Мюрефте
 • Булаир- на 26 ян 1913 турския Булаирски корпус започва настъпление.Целта е да се разгромят българите и да се извърши съединение с турския десант при Шаркьой.Българските войски преминават в настъпление по цялата линия и отхвърлят турците на укрепената Булаирска позиция.Водените при Булаир отбранителни боеве са едни от най-успешните  за българите през цялата война.
 • Шаркьой-Тук турското командване започва настъпление с цел да се съедини с настъпващите от Булаир турски войски.Българското командване бързо насочва към този район редовна войска от 4та армия.Турците са разбити

След неуспеха при Булаир и Шаркьой Високата порта губи надежда и за задържането на Одрин

 • Одрин – Целта на Одринската операция е да се овладее Одринската крепост.Задачата е поставена на 2ра армия по комадването на ген.Никола Иванов в помощ е привлечена и 2ра сръбска пехотна дивизия.Ген.Никола Иванов прави смело предложение – открито да се щурмува Одринската крепост.Предлага атаката да се проведе от Източния сектор,където командир е ген.Георги Вазов.Одринската операция започва на 11 март 1913,в която се вкл и българската авиация.На 13 март противникът е разбит и комендантът на крепостта – Шукри паша се предава с целия гарнизон.Превземането на тази крепост е най-висок връх на бълг.бойна слава.Падането на Одрин смайва Европа;много чужди военни специалисти престигат на мястото за да проучат опита на българите.
 • С падането на Одр.крепост Балк.война от 1912-1913 завършва за България.Цената на победата е 61 хил убити ранени и безследно изчезнали.
 • Развръзката на войната се ускорява- сръбските и черногорските войски превземат Шкодра ,а гръцките купуват Янина
 • Лондонски мирен договор – на 17/30 май 1913представителите на Балканския съюз и Турция подписват мирен договор.Според него Турция отстъпва на съюзниците всички земи на север и запад от линията Мидия-Енос и о.Крит.Провъзгласява се създаването на нова албанска д-ва.
 • В резултат на Първата балканска война е ликвидирано феодалното и националното потисничество в европейските владения на Османската империя.Но тя решава само частично въпроса за националното обединение на Б-я,защото предстоят тежки преговори със съюзниците за окончателната на отвоюваните територии .

Втора балканска война и първа национална катастрофа

 • При разпределението на освободените от империята земи на преден план излизат сериозните противоречия м/у съюзниците – Б-я,С-я и Г-я
 • .С-я и Г-я настояват да се приложи принципът на фактическата окупация т.е да задържат за себе си онези територии ,които са окупирани ит техните войски.Гръцкото правителство уведомява българското , че желае да присъедини Егейска Македония.Тя се опира на факта,че съюзният договор не определя сферите на влияние в Македония и постепенно разширява своята окупационна територия като изтласква бг гарнизони
 • Нарастват ожесточенията и м/у Б-я и С-я.С-я окупира голяма част от Вардарска Македония.Нейните военни части държат властта не само в/у спорната , но и в/у значителен дял от безспорната зона.
 • Сърбия и Гърция търсят възможност за съюзна договореност срещу България.Преговорите бързо достигат до успешен край тък като и двете държави са против това Б-я да се превърне е най-силна д-ва на Балканите.На 19 май 1913 сключват съюзен договор и военна конвенция.Той е пряко насочен с/у Б-я.С него двете д-ви си осигуряват обща граница и си поделят Македония.С този договор на практика Балканският съюз се разпада.Б-я остава изолирана.
 • Положението на Б-я се усложнява и от подновените претенции на Румъния за Южна Добруджа.Тя иска компенсации поради живеещите в Македония 80 хил куцовласи.
 • Всички съседни на Б-я д-ви открито се домогват към земи ,населени с преобладаващо бг население.Но крайните максималистично насроени сили в бг общество,начело с цар Фердинант не оценяват надвиснала опасност и издигат принципа ,,Всичко или нищо,,.Това е продиктувано най-вече от обстоятелството че с новите територии Б-я играе първостепенна стратегичекса роля на полуострова.Б-я добива широк излаз на Егейско море.Вместо Фердинант и бг държавници да предприемат постепенно и поетапно обединение на бг разпокъсани земи ,се опитват да постигнат обединението си наведнъж .На бг политици им липсва държ опит.
 • Позициите на Вел.сили –Германия и А-У полагат усилия да задълбочат противоречията и да взривят съюза.Съглашението пък се опитва да примири противоречията и се стреми да запази съюза.Англия си остава вярна на предпочитанията към Гърция , а Франция се обявява с/у бг искания защитава С-я и Г-я и се опитва да въвлече Румъния в антибг комбинации.–-Б-я е тежка междунар.изолация
 • В Б-Я избухва правителствена криза-мин.председателят Гешов и началник – щабът Фичев подават оставка.Н а 1 юни е съставен нов коалиционен кабинет от ПЛП и НП а мин.предс и мин на външните работи Стоян Данев.Той се обявява за неотстъпчив спрямо съседните д-ви.
 • Бг армия не е готова за нова война.Войниците са изтощени ,лошо облечени и недохранени.Бълг командване разполага с 500 хил войници и офицери ,организирани в 5 армии а с/у себе си има 350хил сръбска ,200хил гръцка,120хил черногоркска армия.На Четалдженската позиция пък Турция държи 250 хил войници и чака реванш , а Румъния е мобилизарана с 450 хил армия и чака удобен момент да се намеси.
 • На 16 юни 1913 Фердинант нарежда на Михаил Савов да даде заповед за започване на военни действия с/у сръбските и гръцките войски.Тази стъпка е предприета без трезва оценка на вътрешното и междунар положение ,без точен анализ на бг военни възможноссти в този момент.
  • Действия на бг армия– Под командването на ген.Никола Иванов Втора армия атакува гръцките позиции .Главният удар е насочен към Солунското направление.Тя не съумява да разгроми гр войски.Забавя се настъплението на Четвърта армия с/у сръбските войски.Другите бг армии остават в резерв.
 • Руската дипломация иска от Б-я да спре военните действия и предлага посредничество м/у бившите съюзници.Сърбия и Гърция отхвърлят предложението.Правителството на Стоян Данов е в затруднено положение и нарежда на Савов да спре бойните действия.Фердинат изпада в ярост уволнява Савов и го заменя с Р.Димитриев.
 • Сърбия и Гърция се възползват от предоставената им възможнст и преминават в настъпление по целия фронт.
 • При това положение на 27 юни Румъния обявява война на Б-я.Почети вс бг земи м/у Дунав и Стара планина са окупирани.От този момент Междусъюзническата война прераства във Втора балканска война.
 • На 30 юни 1913във войната се намесва и Турция.Нейните войски окупират почети цяла Одринска Тракия.Одрин отново пада в турски ръце.Б-я се оказа във война със Сърбия,Гърция,Черна гора ,Турциия и Румъния.
 • Фердинант изпада в критично положение.Настъпва правителствена криза.Кабинетът на Стоян Данев на 4 юли подава оставка.Съставен е нов кабинет начело с д-р Васил Радославов (водач на ЛП).В управлението се вкл трите партии – ЛП,НЛП и МЛП.Новият кабинет се опитва да подпише по скоро примирие..Сърбия и Гърция отново не приемат бг предложение за примирие.На 14 юли Втора  армия преминава в констранастъпление  срещу гръцките войски в района на Креснеското дефиле.Гърците започват да се оттеглят и сега вече гр правителство моли за примирие.Правителството на В.Радославов на 18 юли подписва примирието.
 • Букурещки мирен договор – на 28 юли (10 авг) 1913 в Букурещ е подписан мирен договор м/у България и Сърбия,Гърция,Черна гора и Румъния.С него фактически се поделят освободените от турската власт земи в резултат на Първата Балканска война.Сърбия получава Вардарска,а Гърция – Егейска Македония.На Б-я е предоставена Пиринска Македония и гр.Струмица и част от Беломорска Тракия с излаз на Бяло море.Румъния заграбва Южна Добруджа.
 • Цариградски договор – Дог. м/у Б-я и Т-я се подписва на 16/29 сеп 1913 в Цариград.Турция си възвръща Изт.Тракия.Б-я си запазва само Свиленградско,Малкотърновско и Царевско
 • Б-я излиза от войната ограбена,разпокъсана и с разнебитено стопанство.Б-я преживява първара си национална катастрофа.

Борбите за въвличане на България в Първата световна война.Изборът

 • В края на 19ти и нач на 20 ти век в Европа се оформят 2 противостоящи блока
 • Причини за войната – бързото ик.развитие на Германия ;стремежът и към колониални завоевания я сблъсква с Англ и Франция
 • Оформяне на двата блока Тройния съюз(Централни сили)-Германия , А-У,Италия 2.Съглашението (Антантата) – Англия,Франция,Русия
 • Търсене на съюзници на Балканите –в навечерието на военния конфликт единствено е сигурно че Сърбия е  към Съглашението а Турция към Централните сили.На останалите им предстои  да направяр своя избор.
 • Поводът за войната – убийството на австро-унг престолонаследник Франц Фердинант на 28 юли 1914 год в Сараево от сръбски националисти.
 • Начало на войната – на 28 юли А-У обявява война на Сърбия.От 1 до 4 авг във войната влизат Германия Русия Франция и Англия.След присъединяването на САЩ,Япония и Китай войната се превръща в световна.
 • Б-я трябва да избира м/у Антантата и Тройния съюз.Правителсвото и Фердинант се ориентират  към Централните сили .Управляващите виждат във войната единствено средство за реванш.Партиiте се ориентирам към Антантата ,не са крайни но не изкл войната.Антивоенна политика – само тесн.социалисти.След избухване на войната Б-я обявява неутралитет.Изчаквателната позиция не е отказ от намерението да се воюва.
 • И Антанта и Съглашението се опитват да спечелят Б-я на своя стр.
 • Антантата и обещава при победа над Турция да получи – земите в Изт.Тракия до лин.Мидия-Енос;безспорната част и част от спорната зона в Македония;териториално разшерение в Беломорието;съдействие за уреждане на проблема с Юж.Добр и паричен заем.
 • Центр.сили и обещават по-мално но дават гаранции за реализация – Вардарска Мак и някои райони на Моравско – засягат чувствителната за всеки българин тема за Македония и не зависят  от съгласието на съседите а единствено от успехите на бг.армия
 • Фактори определили ориентацията на Б-я:

 

 • Полученият от Германия заем от 500 млн.марки.
 • Централните сили имат успехи във войната до този момент
 • Смята се , че Тройният съюз очертава трайно превъзходство и са налице предпоставки за неговата победа.
 • Включване не Б-я във войната
 • Спогодба с Турция – тя влиза на 1 ноем 1914 на страната на Центр.сили.На 24авг/6сеп 1915 е подписана спогидба.Т-я отстъпва на Б-я една територия по долината на р.Марица.
 • Съюзен дог. с Германия и А-У – 24авг/6сеп м/у Б-я и Германия е сключен съюзен дог ,към който се присъединява и А-У – България да получи цялата спорна и безспорна зона и земите около р.Морава;200млн заем.

Фактически с тези споразумения Б-я се присъединява към Тройния съюз.Това е погрешен избор тъй като този съюз е съставен от две разпадащи се имерии (А-У и Осм.имп) и Германия с/у него се изправят неизчерпаемите ресурси на Русия Франция и Англия.

 

 • Деклозиерова афера – Русия и Франция с цел да наложат власт организират широка мрежа за изкупуване на зърнените  храни като се стремят да поставят страната в затруднено положение и да лишат Центр.сили от от житната реколта на България.Съглашенските страни се ангажират да участват в закупуването на бълг.зърнени храни .Със  съглашенски кредити Деклозиер(представител на френските кредитори в Б-я) организира изкупуването чрез мрежа от агенти.Аферата е разкрита.
 • Отношението на бълг.партии към войната :
 • БЗНС и Радикалната партия – против участието ,но клонят към Русия ; Широки социалисти –  неутралитет ,но в има привърженици и на двата лагера ; Тесни соц. – категорично за неутралитет и против намесата във войната
 • На 17 сеп 1915 Гешов,Ал.Малинов ,Стоян Данев и Найчо Цанов се срещат с цар и го предупреждават за опасността.Ал.Стамболийски предупреждава Фердинант че ще загуби не само короната си но и главата си.-(осъден)
 • Подготовка на бълг.армия – Армията е въоражена с германско оръжие ; Глаенокомандващ – ген.Никола Жеков ; Началник щаб – ген.Константин Жостов
 • На 10/23 сеп 1915 правителството на В.Радославов обявява обща мобилизация.
 • Бълг.командване формира 3 армии:

Първа – с командващ ген.Климент Бояджиев.Разположена е на 2 групи : 1ва – в района на Брегово-Кула-Белоградчик  ; 2-ра –  в района на Цариброд.Задача  : да се разбие Тимошката армия и да се съедини с герм.войски

Втора – с комдващ ген.Георги Тодоров.Разположена в района на Кюстендил – Горна Джумая.Задача : да настъпи в Македония към Скопие

Трета – командващ ген.Стефан Тошев .Разположена е района на Русе-Разград-Варна-Шумен.Задача: да охранява северната граница от румънска атака

Две дивизи се съсредоточават на южната граница за защита от гърци

1-ва – командвана от ген.Иван Колев

Една сборна дивизия – съсредоточ.по целия румънски бряг от Видин до Русе

Общо – 530 хил души… до края на войната – 850 хил

Победите на бг.армия в Първата световна война

 • На 1/14 окт 1915 царят издава манифест ,с който обявява война на Сърбия.След започването на военните действия Англ,Франция и Русия обявяват война на Б-я.
 • На същият ден бг.войски наспътват бързо по долината на реките Тимок и Нишава.Започват действия и в Македония.Бг.части бързо завладяват проходите в Македония и сърбите губят възможнист да се оттеглят на гръцка т-я.Германия настоява бг.армия да прекрати преследването тъй като смята все още че може да спечели Гърция на своя страна.Изпуснат е златният шанс за бързо ликвидиране на южния фронт.Сръбските войски поемат на запад ; прехвърлени са на о-в Корфу ,където са реорганизирани ,въоражени допълнително и изпратени в Солун.Включени са в Съглашенската Източна армия.

Така в кр. на 1915 завършва настплението на бълг. с/у сърбските и съглашенските войски.През този първи етап от войната Б-я в боевете на южния фронт загубва 37 хил души.Стратегическата цел –окончателен разгром на Сърбия не е постигнат.Вина – военното и пол. Командване на Центр.сили начело с Макензен.

 • Солунски фронт – С образуването на Македонския фронт положението на бълг.армия се усложнява значително.През лятото на 1916 Съглашението решава да настъпи срещу Централните сили.Връзката с руската армия смятали да осъществят през Балк.п-в.Тази цел можела да се осъществи само при разгром на бг.армия и спечелването на Румъния.

През лятото е пролетта на 1916 бълг.армия успешно се сражава при Дойранското езеро, на в.Каймакчалан ,при завоя на р.Черна и др.След многобройните изтощителни сражения съглашенското командване прекратява настъплението си  –- 40 хил убити и ранени

 • На 17 авг 1916 Румъния сключва договор със Съглашението и на 27 авг 1916 обявява война на А –У.Тя започва войната с 830 хил армия.Румънското правителство не желае са воюва с Б-я – готово да върне Южна Добруджа.

Ангажиментът на Фердинант и Радославов към Центр.сили обаче надделяват и на 1 сеп 1916 Б-я обявява война на Румъния …

 

 • Войските на Трета бг армия ,командвани от ген.Стефан Тошев ,започват настъпление в Добруджа.От 4 до 6 сеп Тутракан е овладян.Тук ударната бг група е командвана от ген.Пантелей Кисимов.Това е ное блестящ успех за бг.военно изкуство.В същото време румънските войски изоставят без бой Силистра. За 10 дена Трета бг армия освобождава Юж.Добруджа.
 • Ноем.1916 Трета бг армия форсира Дунав и се насочва с/у Букурещ.Мн бълг.войници го посрещат с негодование – започвар бунтове и вълнения,но бързо са потушени
 • През дек Букурещ капитулира пред съюзническите войски без да оказва съпротива..Дунавската армия продълава да настъпва на север ,нейните части достигат до р.Серет – тук се създава нов фронт с/у рум.войски.Към бг части се вкл и турски съединения.
 • През 1917 САЩ влиза във войната на страната на Антантата.Това решително наланя везните в нейна полза.
 • На 26.06.1917 на тяхна страна влиза и Гърция.
 • Русия и Румъния подписват мирни дог. с Центр.сили  на 3 и 7 май 1918 и с това излизат от войната и ликвидират Източният фронт.
 • Б-я вместо да получи Сев.Добруджа тя само участва в установеното там съвместно управление (кондоминиум) на Центр.сили
 • Настъпва рязко влошаване на положението в тила ; зтварят се промишлени предприятия ,фалират банки и фирми;девелация на лева;хаос в паричното обращение и …Нач на 1917 г Б-я окончателно се превръща в неравноправен търговски партньор на Ценрт.сили.Засилват се нтивоенните настроения в действащите армии.Войнишкото недоволство се подклажда от земеделски и тесносоцил.агитатори.
 • Правителството подава оставка и на 21 юни 1918 Ал.Малинов(Демократич.партия)съставя нов кабинет.Привлечена е и Радик.партия начело с Ст.Костуров.То продължава войната.
 • На 18 май 1918 г съглашенските войски разбиват бг.войски при Добро поле.То се превръща символ на бг.нац.драма.Една загубена битка през трите военни год а с толкова фатални последици.
 • Войнишко въстание – оцелелите при Добро поле войници престават да се подчиняват и дезертират.Ражда се идеята за поход към София с цел да се свали правит. И виновниците за войната да е накажат.Един войнишки комитет в радомир започва да координира действията на въстанниците

На 27 сеп 1918 в Радомир Райко Даскалов обявява Б-я за Република.За неин председател е обявен Ал.Стамболийски а за главнокомадващ – Райко Даскалов.Но въстаналите войници са разгромени.

 • Солунско примирие – на 29 сеп 1918 Б-я подписва примирие за прекратяване на войната.Тя се задължава да опразни завзеите земи ; да демобилизира своята армия.Съглашенските войски навлизат в страната и установяват окупационна власт.
 • Първата свет.война завършва с подписването на герм.капитулация на 11 ноем 1918
 • Ньойски мирен договор – Мирните договори с победените д-ви се подписват в Париж.Бг делегати са държани далеч от преговорите.
 • На 27 ноем 1919 Ал.Стамболийски подписва договора за мир м/у Б-я и д-вите от Сиглашението.
 • От Б-я са откъснати нови територии.Въпреки че дог ни гарантира излаз на Егейско море ,той така и не се получава.Б-я се лишава от своята Южна Добруджа.Затворена е южната турговска граница на Б-я.Откъснати са 1/10 от териториите на страната и 1/7 от населението.Преди обявяването на войната Б-я заема територия от 114 424 кв.км а след Ньой – 103 146.
 • Сърбия получава Струмишко,Босилеградско,Царибродско,села е Трънско и Кулско.Румъния – Южна Добруджа(отново).Гърция – Зап.Тракия
 • Репарации Б-я трябва да заплати 2,25 млрд.златни франка репарации (20 % от нац.богатство).В страната влизат 300 хил бежанци.
 • Военни клаузи – Б-я е задължена да предаде в натура на своите съседи мн добитък ,въглища и др.Армията е демобилизирана.Т я има право само на малобройна наемна войска,която да не надхвърля 33 хил души(20 хил наемна армия ; 10 хил жандармерия и 3 хил стража погранична).Забранява се да има военен флот и авиация и са извършва мобилизация.
 • Забранява се да се налагат данъци и мита за стоките на победителите ; да членува за ОН –докато не изпълни задълженията си по договора
 • Българите губят всичките си имоти останали извън новите граници
 • Ньойския мирен дог е втора нац.катастрофа за Б-я

През периода на войните за национално обединение (1912 -1918) българският народ преживява 3 войни и 2 нац.катастрофи.Материалноте загуби и дадени жертви са огромни,а резултатите – отрицателни.До войните българите имат самочувствие на народ , на който принадлежи бъдещето ,а след тях – те са с пропилени национални идели.